DOI: 10.36016/VM-2020-106-14



Veterinary Medicine: inter-departmental subject scientific collection. 2020. Issue 106. P. 78–81.


Download full text (PDF)


STUDY OF THE LEVEL OF ADHESIVE ACTIVITY OF PROBIOTIC CULTURES AT DIFFERENT STORAGE PERIODS


Guzhvynska S. О., Paliy А. P.

National Scientific Center “Institute of Experimental and Clinical Veterinary Medicine”, Kharkiv, Ukraine, e-mail: aspirantura.iecvm@gmail.com

Pavlichenko O. V.

Kharkiv State Zooveterinary Academy, Kharkiv, Ukraine

The paper presents the results of studying the level of adhesive activity of probiotic cultures. It has been found that the studied cultures showed different ability to adhesion. The highest adhesion coefficient was found in the strains B. adolescentis 17 (64.2 ± 7.30%), B. adolescentis 23 (61.5 ± 3.27%), B. adolescentis 17-316 (60.1 ± 5,97%), and L. plantarum 7 (59.8 ± 5.01%). Studies have shown that after 3 years of storage, 4 strains (26.7%) turned out to be highly adhesive, and 2 strains (13.3%) — medium adhesive. When determining the adhesive properties of the studied microorganisms after 4 years of storage, it was found that 4 microorganisms (26.7%) were highly adhesive and 1 (6.7%) — medium adhesive

Keywords: Lactobacillus, Bifidоbacterium, ram erythrocytes


References

Гармашева И. Л. Коваленко Н. К. Адгезивные свойства молочнокислих бактерий и методы их изучения. Микробиологический журнал. 2005. Т. 67, № 4. С. 68–84.

Гужвинська С. О, Палій А. П. Біологічні властивості лактобактерій та біфідобактерій. Ветеринарна біотехнологія. 2018. Вип. 32, ч. 1. С. 92–98. DOI: https://doi.org/10.31073/vet_biotech32(1)-10.

Гужвинська С. О. Вивчення біологічних властивостей лакто- та біфідобактерій-кандидатів у пробіотик. Птахівництво: мiжвiд. темат. наук. зб. 2007. Вип. 60. С. 287–290.

Кігель Н. Ф., Насирова Г. Ф. Критерії відбору заквашувальних культур. Вісник аграрної науки. 2002. № 2. С. 58–60.

Коваленко Н. К. та ін. Пробіотичні властивості промислових штамів лактобацил і біфідобактерій. Мікробіологічний журнал. 2010. Т. 72, № 1. С. 9–17. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2010_72_1_3.

Лясковський Т. М. та ін. Ідентифікація пробіотичних штамів молочнокислих бактерій. Мікробіологічний журнал. 2008. Т 70, № 6. С. 3–10.

Мосієнко В. С., Мосієнко М. Д., Рябуха В. М. Молочнокислі бактерії, їх властивості та використання в медичній практиці. Український хіміотерапевтичний журнал. 2002. № 1(13). С. 16–23. URL: http://www.ifp.kiev.ua/doc/journals/uhj/02/pdf02-1/18.pdf.

Полтавська О. А., Коваленко Н. К. Антагоністичні властивості біфідобактерій, ізольованих із різних природних джерел. Мікробіологічний журнал. 2005. Т. 67, № 6. С. 32–39.

Старовойтова С. О., Карпов О. В. Перспективи використання пробіотичних мікроорганізмів в функціональних продуктах харчування та медицині. Харчова промисловість. 2015. № 18. С. 76–80. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2015_18_16.

Янковский Д. С. Микробная экология человека: современные возможности её поддержания и восстановления. Киев: Эксперт ЛТД, 2005. 361 с.

Gujvinska S. O. et al. Biotechnology production of medium for cultivation and lyophilization of lactic acid bacteria. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. Vol. 8, No. 2. P. 5–11. URL: https://www.ujecology.com/abstract/biotechnology-production-of-medium-for-cultivation-and-lyophilization-of-lactic-acid-bacteria-1225.html.

Jamalifar H. et al. Antimicrobial activity of different Lactobacillus species against multi-drug resistant clinical isolates of Pseudomonas aeruginosa. Iranian Journal of Microbiology. 2011. Vol. 3, No. 1. P. 21–25. PMID: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22347578.

Kasianenko O. I. et al. Application of mannan oligosaccaharides (Alltech Inc.) in waterfowl: optimal dose and effectiveness. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, No. 3, P. 63–68. URL: https://www.ujecology.com/abstract/application-of-mannan-oligosaccaharides-alltech-inc-in-waterfowl-optimal-dose-and-effectiveness-55127.html.

Paliy A. P. et al. Enhanced cultivation technology for lacto- and bifidobacteria. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, No. 3. P. 83–87. URL: https://www.ujecology.com/abstract/enhanced-cultivation-technology-for-lacto-and-bifidobacteria-55133.html.

Paliy A. P. et al. Selection of technological regime and cryoprotector for lyophilization of lactobacteria (Lactobacillus spp.). Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, No. 4. P. 184–190. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_186.

Paliy A. P. et al. Specific composition of indigenous microflora (Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp., Lactococcus spp.) in farm animals. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, No. 1. P. 43–48. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_7.

Saranya S., Hemashenpagam N. Antagonistic activity and antibiotic sensitivity of Lactic acid bacteria from fermented dairy products. Advances in Applied Science Research. 2011. Vol. 2, No. 4. P. 528–534. URL: https://www.primescholars.com/articles/antagonistic-activity-and-antibiotic-sensitivity-of-lactic-acid-bacteria-from-fermented-dairy-products.pdf.

Woodmansey E. J. Intestinal bacteria and ageing. Journal of Applied Microbiology. 2007. Vol. 102, No. 5. P. 1178–1186. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2007.03400.x.

image description

2010-2024 © ННЦ ІЕКВМ Всі права захищено.

image description