DOI: 10.36016/VM-2021-107-12



Ветеринарна медицина: міжвідомчий тематичний науковий збірник. 2021. Випуск 107. С. 70–74.


Завантажити повний текст (PDF)


ВИВЧЕННЯ СТАБІЛЬНОСТІ ОСНОВНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРОБІОТИЧНИХ КУЛЬТУР LACTOBACILLUS PLANTARUM № 7 І BIFIDOBACTERIUM ADOLESCENTIS № 17 У СКЛАДІ БАКТЕРІАЛЬНОЇ СУМІШІ ВПРОДОВЖ ЗБЕРІГАННЯ


Гужвинська С. О., Палій А. П., Корнєйков О. М.

Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», Харків, Україна, e-mail: aspirantura.iecvm@gmail.com

У статті представлені результати вивчення стабільності основних показників пробіотичних культур Lactobacillus plantarum № 7 і Bifidobacterium adolescentis № 17 у складі бактеріальної суміші впродовж зберігання. До бактеріальної суміші додано пребіотичний компонент — лактулозу в концентрації 1,5 %. Досліджено стабільність синбіотичної бактеріальної суміші у флаконах і капсулах за збереження у відповідних умовах (захищеному від світла місці, за температури 4–8 °С). Дослідження показали, що збереження рідкої форми бактеріальної суміші з додаванням пребіотичного компонента за температури 4–8 °С можливе протягом 1 місяця без зниження показників активності, ліофільно висушеного препарату — протягом 12 місяців

Ключові слова: пребіотик, лактулоза, ліофілізат


Список літератури

Rosenfeld C. S. Gut dysbiosis in animals due to environmental chemical exposures. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology. 2017. Vol. 7. P. 396. DOI: https://doi.org/10.3389/fcimb.2017.00396.

DeGruttola A. K., Low D., Mizoguchi A., Mizoguchi E. Current understanding of dysbiosis in disease in human and animal models. Inflammatory Bowel Diseases. 2016. Vol. 22, iss. 5. P. 1137–1150. DOI: https://doi.org/10.1097/MIB.0000000000000750.

Belizário J. E., Faintuch J. Microbiome and gut dysbiosis. In: Silvestre R., Torrado E., eds. Metabolic Interaction in Infection. Experientia Supplementum, Vol. 109. Cham : Springer, 2018. P. 459–476. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-74932-7_13.

Paliy A. P., Gujvinska S. O., Kalashnyk M. V., Ivleva O. V., Petrov R. V., Baidevliatov Yu. A., Baidevliatova Yu. V., Husiev V. O., Hilko S. M., Kiralhazi I. I., Lohvynenko M. V., Palii A. P., Bakun Yu. Yu. Development of technical regulations for the capsulated probiotic manufacture. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, iss. 5. P. 170–176. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_226.

Chaucheyras-Durand F., Durand H. Probiotics in animal nutrition and health. Beneficial Microbes. 2010. Vol. 1, iss. 1. P. 3–9. DOI: https://doi.org/10.3920/BM2008.1002.

Paliy A. P., Gujvinska S. O., Livoshchenko L. P., Nalivayko L. I., Livoshchenko Ye. M., Risovaniy V. I., Dubin R. A., Berezhna N. V., Palii A. P., Petrov R. V. Specific composition of indigenous microflora (Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp., Lactococcus spp.) in farm animals. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, iss. 1. P. 43–48. DOI: https://doi.org/10.15421/2020_7.

Jensen A. P., Bjørnvad C. R. Clinical effect of probiotics in prevention or treatment of gastrointestinal disease in dogs: A systematic review. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2019. Vol. 33, iss. 5. P. 1849–1864. DOI: https://doi.org/10.1111/jvim.15554.

Гадзевич О. В., Палій А. П., Кінаш О. В., Петров Р. В., Палій А. П. Антибіотикорезистентність мікроорганізмів, ізольованих з молока. Світ медицини та біології. 2019. № 3(69). С. 245–250. DOI: https://doi.org/10.26724/2079-8334-2019-3-69-245-250.

Culligan E. P., Hill C., Sleator R. D. Probiotics and gastrointestinal disease: successes, problems and future prospects. Gut Pathogens. 2009. Vol. 1, iss. 1. P. 19. DOI: https://doi.org/10.1186/1757-4749-1-19.

Wernimont S. M., Radosevich J., Jackson M. I., Ephraim E., Badri D. V., MacLeay J. M., Jewell D. E., Suchodolski J. S. The effects of nutrition on the gastrointestinal microbiome of cats and dogs: impact on health and disease. Frontiers in Microbiology. 2020. Vol. 11. P. 1266. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.01266.

Paliy A. P., Gujvinska S. A., Rodionova K. O., Alekseeva N. V., Ponomarenko O. V., Alrawashdeh M. S., Yeletskaya T. A., Ponomarenko G. V., Kushnir V. Yu., Palii A. P. Enhanced cultivation technology for lacto- and bifidobacteria. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, iss. 3. P. 83–87. URL: https://www.ujecology.com/articles/enhanced-cultivation-technology-for-lacto-and-bifidobacteria.pdf.

Grześkowiak Ł., Endo A., Beasley S., Salminen S. Microbiota and probiotics in canine and feline welfare. Anaerobe. 2015. Vol. 34. P. 14–23. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anaerobe.2015.04.002.

Shi L. H., Balakrishnan K., Thiagarajah K., Mohd Ismail N. I., Yin O. S. Beneficial properties of probiotics. Tropical Life Sciences Research. 2016. Vol. 27, iss. 2. P. 73–90. DOI: https://doi.org/10.21315/tlsr2016.27.2.6.

Gujvinska S. O., Paliy A. P., Dunaeva O. V., Paliy A. P., Berezhna N. V. Biotechnology production of medium for cultivation and lyophilization of lactic acid bacteria. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. Vol. 8, iss. 2. P. 5–11. URL: https://www.ujecology.com/articles/biotechnology-production-of-medium-for-cultivation-and-lyophilization-of-lactic-acid-bacteria.pdf.

Abdelhamid A. G., El-Masry S. S., El-Dougdoug N. K. Probiotic Lactobacillus and Bifidobacterium strains possess safety characteristics, antiviral activities and host adherence factors revealed by genome mining. The EPMA Journal. 2019. Vol. 10, iss. 4. P. 337–350. DOI: https://doi.org/10.1007/s13167-019-00184-z.

Davani-Davari D., Negahdaripour M., Karimzadeh I., Seifan M., Mohkam M., Masoumi S. J., Berenjian A., Ghasemi Y. Prebiotics: definition, types, sources, mechanisms, and clinical applications. Foods (Basel, Switzerland). 2019. Vol. 8, iss. 3. P. 92. DOI: https://doi.org/10.3390/foods8030092.

Brosseau C., Selle A., Palmer D. J., Prescott S. L., Barbarot S., Bodinier M. Prebiotics: mechanisms and preventive effects in allergy. Nutrients. 2019. Vol. 11, iss. 8. P. 1841. DOI: https://doi.org/10.3390/nu11081841.

Paliy A. P., Gujvinska S. A., Livoshchenko L. P., Kytaieva D. V., Opanasenko Y. M., Tymoshenko R. Y., Shvets O. G., Kushnir V. Y., Anforova M. V., Palii A. P. Influence of various prebiotic components on the main growth indicators of probiotic bacteria. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. Vol. 11, iss. 3. P. 231-239. URL: https://www.ujecology.com/articles/influence-of-various-prebiotic-components-on-the-main-growth-indicators-of-probiotic-bacteria.pdf.

image description

2010-2024 © ННЦ ІЕКВМ Всі права захищено.

image description